13 January 2008

Londra'da Sahte Universite

İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin bir araştırması, İngiltere'de üniversite adı altında geçersiz diplomalar veren birçok kuruluşun olduğunu ortaya çıkardı. BBC, skandalın nasıl ortaya çıktığını şöyle anlattı:

Doğu Londra'da, Suna Kolda adında Hintli bir genç, özel bir üniversitede bir yıllık eğitim için Kalküta'dan gelmişti. İlk hayalkırıklığı, internette fotoğrafını gördüğü muhteşem kampüs yerine, Doğu Londra'daki bir semtin arka sokaklarında, eski bir binaya sıkışmış fakülteyle karşılaşmak oldu. Bu duruma itiraz edip, ödediği 4 bin 500 sterlinlik ücreti geri istedi, ama reddedildi. Öğretim yılını tamamladığındaysa, aldığı diplomanın, İngiltere'de tanınmadığını gördü. Diploma Paravan bir şirket olan Irish International University tarafından verilmişti. BBC'nin araştırması, sadece Londra'da hiçbir işe yaramayan onlarca üniversite bulunduğunu ortaya koydu.

Bu alandaki en eski kuruluşlardan biri olan Irish International, 7 yıl önce kurulmuş ve binlerce mezun vermiş. Bunların çoğunluğu da Hindistan, Pakistan ve Nijerya'dan geliyor. Öğrencilerin büyük bölümü de, üniversitelerle internet yoluyla bağlantı kurmuş. Üniversitenin internet sitesi "ikna edici" olunca, öğrencileri kandırmak da kolay oluyor.

Üniversitenin onursal başkanı, Herbert Jeffrey Vular, yaptıkları işin "insanları kandırmak" olduğunu inkar etmiyor. Vular, "Üniversitenin internet sitesi yanıltıcı. Bunu kabul ediyorum. Değiştirmelerini de defalarca söyledim. Ama şunu da unutmayın: Bu insanlar diploma sahibi oluyorlar ve gerçeği bilmedikleri sürece de mutlular. Mutlu oldukları sürece ne fark eder ki?" diyor.

Kaynak: haber7.com

No comments:

. Londra icin 3 Gunluk Hava Raporu

. BBC Turkish Haberler

. Gunluk Basın Özeti - BBC Turkish