27 February 2008

Biyoyakit Kullanan Ilk Ucak

Biyoyakıt kullanan ilk ticari uçak, Londra'dan havalanarak Amsterdam'a gitti. Virgin Atlantic havayollarına ait Boeing 747'nin insansız deneme uçuşunda, uçağın dört motorundan birine biyoyakıt deposu bağlandı. Yakıtın yüzde 20'si buradan sağlandı.İngiltere - Hollanda seferini yapan uçakta biyoyakıt kullanılmasının amacı, bu yakıtın diğer uçak yakıtlarından daha az karbondioksit çıkardığını ve gelecekte havayollarının çevreye daha az zarar verecek bu yakıtı kullanabileceğini göstermekti.

Virgin Atlantic Başkanı Richard Branson , "Kanıtlamak istediğimiz, birçok kişinin imkansız olduğunu söylediği şey. İnsanlar bioyakıtın bu kadar yüksekte uçak motorlarında kullanılamayacağı, donacağını söyledi. Ama biz General Electric ve Boeing ile birlikte bunun yanlış olduğunu kanıtlamak için çalıştık dedi.

Ancak bazı çevreciler, biyoyakıt kullanılmasını, gıda sıkıntısına sebep olacağı gerekçesiyle eleştiriyor. Çevre için Avrupa Federasyonu Jos Dings, "Bir şeye biyoyakıt denilmesi yeşil olduğu anlamına gelmiyor. Biyoyakıtlar o kadar çok toprak kullanıyor ki bir yerden sonra bu doğaya büyük bir zarar verecektir dedi.

Virgin havayolları, 10 sene içinde uçakların tamamen biyoyakıt kullanarak uçabileceği görüşünü dile getiriyor.

Bu deneyden elde edilecek verilerin incelenerek bir sonuca varılması iki hafta alacak.
NTV-MSNBC

No comments:

. Londra icin 3 Gunluk Hava Raporu

. BBC Turkish Haberler

. Gunluk Basın Özeti - BBC Turkish