10 March 2008

Ingiltere'de Firtina ve Ruzgar Alarmi

Gecen haftadan itibaren ozellikle BBC ve Channel4 haberlerinde belirtmislerdi Pazar gunu hava soguyacak ve geceden itibaren ozellikle Pazartesi sabahtan basliyarak ruzgar hizini artiracak ayrica yagmurda siddetli olacak diye. Bugun haberleri seyrettigimde herseyin gerceklestigini gordum (genelde BBC haberlerini seyredenler bili rhava tahmininde cok iyi olduklari soylenemez kar derler yagmaz, gunes derler cikmaz vb.) ama bu sefer gunler oncesinden her kanal haber olarka vermisti ve soylenildigi gibi de oldu asagidaki Reuters sitesinin videosunda da kisaca neler oldugunu anlayabilirsiniz.



Suan Londra'da bu kadar siddetli bir ruzgar ya da yagmur soz konusu degil (gunduz surekli sagnak yagmur yagdi ama buna alisigiz zaten) ancak haberlerde seyrettigim kadariyla bugun Heatrowdan 111 ucus Gatwick'ten ise 24 ucus iptal edilmis, feribotlar beklemede, tren seferleride iptal olmus buda durumun ciddiyetini daha iyi anlamamizi saglamakta. Bu durumun hafta sonuna kadar devam edecegi dusunuluyor, bahar gelmeye basladi diyenler belki bir kez daha dusunmeli ;)

Ingiltere'de yasananlari gormek isterseniz resimler icin tiklayiniz

Asagida bazi gazetelerin Ingiltere'de yasanan firtina, sel ve ruzgar ile ilgili haberlerini alinti yaparak yayinliyorum belki okumayanlarimiz olabilir diye.

SABAH

İngiltere'de sabah erken saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan sağanak yağış ve şiddetli fırtına, ağaçların yerlerinden sökülmesine, enerji hatlarının kopmasına ve Çevre Ajansının sel tehdidi uyarısında bulunmasına yol açtı.

Meteoroloji uzmanları tarafından "yılın en etkili fırtınası" olarak nitelendirdiği kötü hava şartları nedeniyle Devon ve Cornwall kıyılarındaki karavan parklarında yaşayan 170 kişi bölgeden uzaklaştırıldı.

Özellikle güneybatı İngiltere'de rüzgarın hızının saatte 130 kilometreye kadar ulaştığı açıklandı. İskoçya'da ise yoğun kar yağışının beklendiğine işaret eden meteoroloji uzmanları ve Çevre Ajansı yetkilileri, halktan özellikle sel tehdidi bulunan bölgelerle fırtınanın etkili olduğu kıyılardan uzak durmalarını ve seyahat planlarını yaparken kötü hava koşullarını göz önünde bulundurmalarını istedi.

Fırtınanın birkaç gün boyunca etkili olabileceğini de belirten yetkililer, sel gibi durumlar için acil yardım hatları açtı. Kara, demir ve hava yolu ulaşımını da olumsuz etkileyen fırtına yüzünden pek çok tren ve uçak seferinin iptal edilebileceği, gecikmeler olabileceği, kara yollarında da kaza riski ve yolların tıkanabileceği uyarısında bulunuldu.

İngiliz hava yolları BA dün gece boyunca Heathrow havaalanından bazı iç hat seferlerini iptal ederken, Heathrow ve Gatwick havaalanından seyahat etmeyi planlayan yolcuların evden çıkmadan önce uçuşlarının iptal olup olmadığını kontrol etmesi gerektiği bildirildi. Bu arada İngiltere ile İspanya arasındaki feribot seferleri de şiddetli fırtına yüzünden iptal edildi.

İngiltere'de bakanlar kurulu da dün gün boyunca alınması gereken önlemleri içeren bir toplantı yaptı. Toplantıda ilgili bakanların sel tehdidi altındaki bölgelerin yerel yöneticileriyle görüşmeler yaparak, yeterli önlemin alınıp alınmadığını bizzat kontrol ettiği belirtildi.

Kaynak: Sabah


HURRIYET

İngiltere'de saatte 130 kilometre hızla esen rüzgar hayattı felç etti. Fransa'da da rüzgar 88 metre uzunluğundaki dev gemiyi karaya sürükledi. İngiltere'de şiddetli rüzgar ağaçları söktü, enerji hatlarını kopardı.

İngiltere’de sabah erken saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan fırtına saatte 130 kilometre hızla esiyor. Sağanak yağış ve şiddetli fırtına, ağaçları yerlerinden söktü, enerji hatlarını kopardı.

Ülkenin büyük bir bölümünü etkisi altına alan fırtına ve sağanak yağış özellikle ülkenin güney ve batı kesimlerini etkisi altına aldı. Galler ve Conwall bölgesinde birçok ağaç kırılıp yolları kapatırken, parke taşları söküldü ve elektirik direkleri hasar gördü. Yetkiller rüzgarın 130 kilometre hızında eseceği uyarısında bulundu

Sabahın erken saatlerinden itibaren şiddetli rüzgar ve sağanak yağış yüzünden ülkenin çeşitli kısımlarında özellikle otobanlarda ulaşımda aksamalar meydana gelirdi.

Güney İngiltere’de tren servisi tamamen felce uğrarken halk başka ulaşım yollarını kullanması konusunda uyarıldı. Londra’nın West Hampstead bölgesinde aşırı rüzgara kapılan bir kadının başından ciddi bir şekilde yaralandığı bildirildi.

Yetkililer radyo ve televizyon yayınlarıyla halkı mecbur kalmadıkları sürece otomobilleriyle yola çıkmamaları konusunda uyardı.

Böylesine ciddi bir fırtınanın yaşamı tamamen felce uğratacağından korkan meteoroloji yetkilleri, fırtınanın yanı sıra, suların yükselmesi tehlikesine ve bazı bölgelerinde taşkınların yaşanabileceğine dikkati çekti.

Kaynak: Hurriyet

No comments:

. Londra icin 3 Gunluk Hava Raporu

. BBC Turkish Haberler

. Gunluk Basın Özeti - BBC Turkish