19 June 2007

Dumansiz Ingiltere

Sigara tiryakisiyseniz, İngiltere'ye Temmuz ayından sonra geliyorsanız haberiniz olsun... Sigara içmiyorsanız ne ala... Dumansız İngiltere'ye geri sayım başladı.


1 Temmuz 2007'den itibaren İngiltere dumansız bir ada olacak artık!! Şimdiye kadar çok yazıldı, çizildi, hatırlatıldı ama bir kez daha söyleyim, 1 Temmuz'dan itibaren uzun süredir konuşulan ' halka açık yerlerde sigara içme yasağı' yürürlüğe giriyor..Bundan böyle, publarda, restorantlarda, gece kulüplerinde, üyelik sistemiyle çalışan özel kulüplerde ve açık havada olmasına rağmen yine de pasif sigara içicisi konumuna düşülebilecek futbol stadyumları, tren istasyonları gibi açık havada ama nispeten kapalı yerlerde sigara içilmeyecek artık..Yasak..


Önceleri İngiltere'nin sadece bir bölümüne uygulanması uygun görülen ' sigara içme' yasağı, Sağlık Bakanı Patricia Hewitt'in kısmi bir uygulamanın pasif sigara içicisini yeteri derecede korumayacağı düşüncesiyle, daha sonra ülke genelinde yasaklandı. İskoçya'da her dört ölümden birinin sebebinin sigara olduğu istatiklerle kanıtlanınca, Mart 2006 yılında İskoçya sigara yasağına dört elle sarıldı. Ardından Galler Meclisi, ' sigara yasağına' evet diyerek İngiltere genelinde bu yasağa yeşil ışık yakılacağına sinyal verdi. Ve son olarak, 30 Nisan'da Kuzey İrlanda ' sigarasızlığa' merhaba dedi.


Sigara tiryakilerinin pek memnun kalmadığı bu uygulamada hala sigara içilebilecek yerler olacak..Nereleri mi? ' Ev konseptine uyan sigara tiryakilerinin kaldığı mekanlar yani cezaevleri, bakım evleri ya da oteller'..Buralarda sigara yasağı olmayacak..


Ülke genelinde sigarasızlığa hazırlanan İngiltere, hala yolcu taşıyan arabalarda 'sigara içilsin mi içilmesin mi?' karar veremedi..Ama, sigara yasağına uymayanlar için ciddi para cezaları var..Ortak kullanılan şirket arabalarının şöförleri, ' sigara içilmez' işaretini koymayı unuturlarsa 1000 sterlinlik bir para cezası onları bekliyor. Bu arada, iş verenlere de sigara yasağı konusunda biraz iş düşüyor.Sigara içme yasağı yürürlüğe girmeden İngiltere genelindeki 1.7 milyon işyerine ' no smoking-sigara içilmez' işareti gönderilirken, şirket arabalarında sigara içen personeli uyarmayan işveren içinde 2500 sterlinlik bir para cezası var..


Sigaraya karşı ağız yoluyla tüketilen enfiye(Snus)uygulamasını destekleyen firmalar, nikotin tiryakilerini tatmin edecek bir yol arayışında.. Sigara firmaları 'ağız yoluyla alınan tütün, sigaraya oranla çok daha zararsız hem kimseyi rahatsız da etmez' diyor. Ama, ünlü tıp dergisi Lancet'in araştırmaları gerçeği bir kez daha gözler önüne seriyor..Dişeti ve üst dudak arasına sıkıştırılan nemli tütün, sigaradan daha büyük dozda nikotin salgısı ortaya çıkarmakta. Ve yine Lancet dergisinin verdiği habere göre, nemli enfiye kullanıcılarının pankreas kanserine yakalanma riskinin daha fazla olduğu anlaşıldı..


kaynak: Hurriyet.com.tr

No comments:

. Londra icin 3 Gunluk Hava Raporu

. BBC Turkish Haberler

. Gunluk Basın Özeti - BBC Turkish