19 July 2009

Edinburgh Turu

Gecen hafta is yogunlugundan biraz kurtulup kisa surelide olsa Londra'dan uzaklasmak istedim. Galler mi yoksa Iskocya mi diye sordum kendime ve Iskocya'yi secerek yolculuk planalrina basladim. Daha once Edinburgha bir kez daha gitmistim ancak bu seferki amac Edinburgh'tan ziyade daha kuzeye Inverness'e cikarak meshur Ness golu canavarini ve kalesini gormekti (Bu dusuncede hayata gecti :) Inverness ile ilgili yazimi daha sonra paylasacagim)

Edinburgh'a gitmeyi dusunenler icin iki alternatif hemen akla geliyor ilki tren digeri ucak. Bizim ilk dusuncemiz trendi ancak istedigimiz tarihler arasinda yer bulamayinca ucagi tercih etmek zorunda kaldik. Yanliz bir sorunumuz ucagin direk Edinburgh yerine Glasgow'a inmesiydi, ancak buda fena olmayacakti cunku Edinburgh, Inverness planimiza Glasgow'uda dahil edecektik :)

Yeri gelmisken hatirlatayim eger Edinburgh'a gitmek isterseniz en uygun ulasim yolu tren ancak biletinizi onceden almalisiniz ki fiyatlar bayagi ucuza gelsin. Ben size tren ve ucak fiyatlarini hemen soyleyeyim, tren eger az sure kala almak isterseniz gidis donus 120 Sterlin civari ancak onceden biletinizi alirsaniz 30 Sterline kadar bulmaniz mumkun. Ucak bileti ise RynAir ile 95 Sterlin, British Airways ile 130 Sterlin civari.

Artik on bilgiden sonra yolculuga gecelim :) Rynair ile Glasgow'da Prestwick havaalanina indik oradan direk sehir merkezine giden trene binerek merkez tren istasyonuna vardik buradan Edinburgh'a giden ilk trene yerimizi aldik (yolculuk yaklasik 3 saat 30 dakika suruyor).

Edinburgh'a varip otelimize yerlestikten sonra sehir turu icin hazirdik. Oncelikle sunu belirteyim Edinburgh bu yaz cok guzel degil bunun sebebi belediyenin her yeri kazmis ve metro calismasi yapiyor olmasi bu yuzden sehir merkezinde bayagi hummali bir calisma var :) Edinburgh normalde 2'ye ayrilmis durumda eski ve yeni sehir olarak eski sehir kalenin oldugu kisim, diger kisimlar ise yeni sehir.

Edinburgh'ta neler yapilabilir?
Edinburgh'a ilk defa gidiyorsaniz ilk olarak kale yolunu bularak kaleye kadar cikin burda sagli sollu puplar, alisveris dukkanlari ve eski binalar goreceksiniz. Ese, dosta ve kendinize buradan birseyler alabilirsiniz fiyatlar genelde hepsinde ayni oldugu icin cok fazla gezip yorulmaniza gerek yok :) En pupuler alisveris urunleri ise Iskoc battaniyeleri, fularlar, atkilar, magnetler ve anahtarliklar, tabi bir de sovalyeler ile ilgili urunler. Iskocya denilince tabi akla birde viski gelmekte :) viskiler genellikle hep ayni ancak burada ince iki ayrintiyi sizinle paylasacagim bunlardan ilki heryerde fiyat ayni gibi gorunsede buna aldanmayin tum magazalari gezmeye calisin bunun sebebi bazi dukkanlarin ozel indirimler yaparak aradiginiz urunu daha ucuza satma olasiligi, diger dikkat etmeniz gereken eger ucak ile seyahatinizi gerceklestirdiyseniz maalesef viskiyi yaninizda goturemiyorsunuz. Sadece bavulunuza koyarsaniz sorun yok ancak el bagajinizda sorun olacaktir. Ayrica unutmadan Iskocya'ya gidip normal bilinen viskile ralmayi aklinizdan gecirmeyin :) mutlaka almaniz gereken urun Malt Iskoc viskisi, bir cok magazada urunu almadan once tadabilirsiniz de.

Kale yolunda rehberlerin size eski Edinburgh'u anlatmak icin turlar duzenlediklerini goreceksiniz :) aslinda bu turlardan cok sey beklemeyin sizi sokaklarda gezdirip biraz bilgi veriyorlar o kadar ama yinede ilk gidenler icin bir degisiklik olabilir.

Eger sanat ile ilgiliyseniz National Museum of Scotland muzesini mutlaka ziyaret edin gercekten cok guzel eserler burada sizi bekliyor, isin en guzel tarafi giris ucretsiz :)

Gece yasamini sevenler icinse yeni yerlesim yerini onerebilirim. Burada bir cok disko ve gece kulubu bulunmakta, bu klupler buyuk ve oldukca kalabalik oluyor. Burada hatirlatmak istedigim Ingilizler alkolu cok seven bir halk bu yuzden saat 12 den sonra heryerde sarhos insana rastlama olasiginiz yuksek bundan dolayi dikkatli olmanizda fayda var.


Edinburgh'ta nerede kalinir?
Edinburh sehir merkezinde otel sayisi cok fazla degil ancak biraz ileride Haymarket bolgesinde tum oteller konuslanmis. Burada sehir merkezi diye geciyor ancak asil merkeze yaklasik 10-20 dakika yurume mesafesinde bulunuyor. Otobus ile bu yolu cok kolay gidebilirsiniz (otobus tek yon 1.20 sterlin, tum gun 3 sterlin) Dikkatimi su cekti Edinburgh'ta yer alan tum oteller sitelerinde sehir merkezi diye belirtmisler ancak dedigim gibi aslinda hicbiri merkezde degil :) bu yuzden alacaginiz otelin tam yerine haritadan bakarak merkeze ne kadar mesafe oldugunu daha iyi anliyabilirsiniz.

Sanirim kisa bir ozetle bu kadar oluyor :) eger Edinburgh'a gitme planiniz var ve aklinizda soru isaretleri varsa asagida yer alan yorum gonder kismindan sorularinizi sorabilirsiniz, elimden geldigince yanitlamaya calisirim. Simdi de Edinburgh'tan bir kac fotografi sizinle paylasmak istiyorum.

Edinburgh Resimleri
Edinburgh KalesiEdinburgh Kalesi

The Scott Monument EdinburghThe Scott Monument Edinburgh

St Giles Cathedral'iSt Giles Cathedral'i

Edinburgh genel gorunum

Edinburgh genel gorunumEdinburgh genel gorunum

Edinburgh Kalesi yolu St Giles Cathedral'iEdinburgh Kalesi yolu St Giles Cathedral'i

National Museum of Scotland MuzesiNational Museum of Scotland Muzesi

28 comments:

Unknown said...

Merhaba,

Hem verdigin bilgiler hem de güzel Edinburg fotoğrafları için teşekkür ederim. Yakın zamanda Edinburg'a gitmeyi planlayan bir kişi olarak otel konusunda cok kararsızım internette bütün oteller gayet güzeller ve dediğin gibi hepsi şehir merkezinde. Ricam uygun fiyatlı ve gerçekten şehir merkezinde bulunan bir otel tavsiyesinde bulunabilir misin oraları görmüş biri olarak.
Teşekkürler

Londra Turu said...

Merhaba, Edinburgh otellerinde aslinda bir kandirmaca var :) bunu bir kac kez gitmis biri olarak rahatlikla soyleyebilirim, cunku tum oteller merkezde gorunuyor ancak durum hicte oyle degil :) otobusle 10dak. icinde merkezde olunuyor bu dogru ancak yurumek istenirse bu sure 30 dak. asagi surmuyor.

Edinburgh'da tam merkezde kalmayi dusunuyorsan eger Princes street sehrin tam merkezi. The Scott Monument Edinburgh yapisinin bulundugu cadde ayrica kale de tam karsida kaliyor ve National Gallery Muzesi de bu cadde uzerinde. Kisacasi Edinburgh tam merkezi bu cadde bunun disinda bir kac yer ismi daha vereyim ona gore otle aramasini genisletebilirsin. North ve South Bridge, Nicolsan Street, Market Street.

Market Street'den ilerisi hemen tum otellerin oldugu bolge daha cok motel dersem daha dogru olmus olacak. Bu bolgede uzak sayilmaz ama dedigim gibi tam merkezde olmak icin Princes Street tercih edilmeli, ya da dilersen Princes Street'in ust paralelindeki cadde de cok merkezi ve biraz daha sessiz olacaktir.

Umarim yardimci olabilmisimdir soruna. Yilin bu mevsimi Edinburgh biraz yagisli olur hazirlikli olmayi unutma :)

Yine aklina takilan soru olursa Londra, Edinburgh vb. yerler hakkinda bilgi vermeye calisirim. Sevgiler....

Unknown said...

Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim, epey faydalı oldu. Otel aramamı tüm bunları dikkate alarak yapıcam, bakalım neler bulabileceğim :)Edinburgh bu mevsimde yağmurluysa Aralıkta karlı olsa gerek, atkı, bere ve eldiveni eksik etmemek gerek...
Tekrar teşekkürler.

Londra Turu said...

Evet bu mevsimde yagmur bol olur haberler bu ara kar da geliyor diyor ancak cok fazla kar olacagini sanmiyorum yinede kalin giyinmekte fayda olacaktir, umarim aradigin sekilde guzel bir otel bulabilirsin :)

Unknown said...

Merhaba,

Edinburgh'ta makul fiyatlı, merkeze yakın bir otel buldum easy jet ile Londra'dan uçacağım. 2günlük kısa bir gezi için epey maliyetli oldu ama bakalım değecek mi :) Döndükten sonra deneyimlerini de paylaşacağım.
Tekrar teşekkürler.

Londra Turu said...

Merhaba Puduhepa,

Eger eski klasik sehirleri seviyorsan bu gezi sonunda mutlu olacagini dusunuyorum, umarim havada guzel olur ve rahat gezebilirsin. National Museum'u gezmeyi unutma :) giris ucretsiz ve gercekten iceride guzel tablolar var. Edinburgh kalesinin de icerisine girermisin bilmiyorum (giris biraz pahali :) ) ama manzarasi guzel. Dondukten sonra Edinburgh ile ilgili dusuncelerini bekliyor olacagim, iyi tatilller :)

Unknown said...

Merhaba,

Edinburgh gerçekten çok güzel bir şehirmiş. Gitme konusunda çok kararsızdım ama şimdi iyiki gitmişim diyorum, keşke Londra yerine tatilin uzun kısmını Edinburgh'ta geçirseydik :) Biz ordayken 2 gün boyunca kar yağdı her yer bembeyazken daha bir güzeldi sanki Edinburgh:)Kale ve manzarası gerçekten daha önce de söylediğin gibi süperdi... Ortaçağ'da hissettim kendimi, şehir aynen ayakta duruyor, çok güzel korumuşlar...
National Museum'u gezemedim çünki Museum of Scotland'ı da görmek istiyordum vaktim kalmamıştı bu sebeple Museum of Scotland'ı tercih etttim.
Princess St. çok canlıymış gerçekten, bir de biz gittiğimizde Christmas için eğlence ve alışveriş yerleri kurmuşlardı çok daha hareketliydi yani...
Hollyrood, St. John's, sokaklar, publar 2 güne ne sığabiliyorsa yapmaya çalıştık.
Yani kısacası unutulmaz bir tatildi, Edinburgh'dan döneli daha 15 gün oldu ama ben şimdiden yeniden gitmenin planlarını yapıyorum :))

Londra Turu said...

Slm puduhepa, gec cevap icin ozur dilerim :(

Edinburgh'u sevmis olmana cok sevindim aslinda sehir cok karanlik bir sehir ama insani buyuluyor bu gercek, sende buyulenenlerden olmussun :) karli halini ben hic gormedim daha cok gri ve yagmurluydu ama belki bir gun bende denk gelirim :) kucuk bilgilerin ve paylasimin icin tesekkurler, yeni ziyaretlerinide paylasmani bekliyor olacagim, sevgiler....

Murat said...

Arkadaşlar merhaba,verdiğiniz önemli bilgiler için teşekkürler. Ben bu Haziran da inşallah Londra ya gideceğim ve oradan Edinburg a gitmeyi düşünüyordum. Tam da kararımdan vazgeçecekken yazınızı okuyup gitmeye karar verdim. Yani 3-4 gün Londra, 1 gün Edinburg gezisi olarak düşünüyorum. Sizlere bir iki hususta danışmak istiyorum;
1- Londra dan Edinburg a uygun fiyatlı tren daha önce bulmuştum ama adresi hatırlamıyorum, 14 £ du sanırım. Sizin bildiğiniz varsa yazar mısınız. Otobüs 9 saate yakın, trenle gimek istiyorum.
2- Bazı Avrupa şehirlerinde turistler için özel ziyaretçi kartları var ve hem müze vb girişleri, hem de otobüslerde geçerli. Edinburg da böyle bir şey var mı acaba?
3- Şehir merkezine yakın ve kalıp memnun olduğunuz bir otel tavsiye eder misiniz?
Teşekkürler...

Nesobaby said...

Merhaba, biz de 12 Haziran 'da Londra'ya gelip daha sonra da 3 gün için Edinburgh'a gitmeyi planladık. Biz de uçakla gidip geliyoruz. Şimdi yazılanları okuyunca 3 gün yetmez mi diye düşündük ama artık çok geç biletler aylar öncesinden alındı. Acaba Haziran'da hava nasıl olur? Nasıl kıyafetler almak lazım. Tabi Londra için de geçerli. Biz da yaz gelse de Avrupa hep bana soğuk geliyor burdan gidince. Bir de kırsal alanlara turlar oluyor mu acaba çünkü etraftaki şatoların çok güzel olduğunu duydum. 2 gün şehir merkezini gezip 1 gün için de kendimizi yeşilliklere mi atsak diye düşünüyoruz? Sen ne dersin? Bir de nerde ne yemeli malum biz Türkler biraz yeme sorunu yaşarız :) Avrupa'ya gidince Mcdonalds yemekten içimiz kurur. Acaba tavsiye edebileceğin güzel restauranlar var mı? Şimdiden teşekkürler görüşürüz !

Londra Turu said...

Merhaba nesobaby, 3 gun yetmezmi diye endiseye gerek yok :) Edinburgh icin 3 gun cok yeterli bir sure. Bu sure zarfinda Edinburgh'u 2 defa dolasacak zamaniniz olacaktir cunku sehirin gorulecek yerleri merkezde ve cok yakin araliklarla ;)

Hava durumuna gelince Londra Edinburgh'a gore daha cicak olacaktir Haziran'da. Ama gerek Londra gerek Edinburg Turkiye'ye gore biraz daha serin olacaktir. Ortalama hava sicakligi icin 20-25 derece arasi diyebiliriz.

Sehire yakin kucuk turlar varmi bilemiyorum ben Edinburgh'tayken yakindaki akvaryum merkezine gitmistim Forum Istanbul tarzi bir yer ama orada bulunan kopru ve manzariyi sevmistim :)

Benim dusuncem Edinburgh'tan cok disari cikalacak yer olmadigi icin orada kalmak mantikli ama daha kuzeye cikariz diyorsaniz Inverness gezilecek gorulecek bir yer Lockness golu ve turu hos olabilir.

Yeme sorununu hic kafaniza takmayin cunku Ingiltere'nin belkide en guzel yani yiyecek alternatifinin cok olmasi. Kebap dukkanlarindan pizzaya, meksika yemeklerinden hint yemeklerine bir cok alternatifiniz olacak hemen hepside bizim damak zevkimizle uyumlu :)

Ben Edinburgh;ta kaleye cikarken tam kosedeki Pizza Express'e cok ugradim bunun disinda yine kale yolunda sag tarafta bir meksika lokantasi var onunda yemekleri gercekten guzeller :)

Yine aklina takilan bir sey olursa yardimci olmaya calisirim, cevap biraz gec oldu bunun uzun kusura bakmazsan sevinirim :)

Londra Turu said...

Selam Murat, Ilk otel konusundan basliyayim bununla ilgili onceki mesajlarda genis aciklama yaptim ordaki bilgileri okursan yardimci olacaktir, rezervasyon icin "laterooms.com" sitesini tavsiye ederim fiyatlar uygun bulunabiliyor ayrica rezervasyonu yapiyorsunuz otele giris yapinca kredi kartinizdan cekim yapiliyor.

Tren bileti aliminda onceden yerinizi alirsaniz gercekten uygun fiyat bulmak mumkun son bir kac gun kala alinan biletler gercekten pahali. Ingiltere'de sehirlerarasi ulasimin en guzel yolu trenler otobusler gercekten iskence. Tren bileti aliminda benim kullandigim "eastcoast.co.uk" sitesi tavsiye ederim :)

Ziyaretci karti konusunda cok yardimci olamiyacagim benim bildigim kale girisi ucretli 20 sterlin civariydi hatirladigim bunun disinda muzelerin cogu bedava.

Yine bir soru olursa elimden geldigince cevaplamaya calisirim.

Sevgiler...

Murat said...

Cevabın için teşekkürler. Evet laterooms adlı siteyi daha önce denedim ve gayet güzel dediğin gibi. Burada birkaç otel de belirlemiştim. Kafama takılan husus, burada rezervasyon için kredi kartı bilgilerimizi veriyoruz. Eğer iptal gerekirse ve önceden (2-3 gün) haber verirsek
herhangi bir ücret alınmıyor sanırım. Yani rezervasyonu şimdidedn yapayım mı diye sordum. Oraya gittiğim gün otel aramak pek mantıklı değil sanırım. Ne dersin? Yani aynı gün daha uygun fiyata bulunabilir mi diye sordum.

Ne ilginçtir nesobaby gibi ben de 12 Haziran da gidiyorum İngiltere ye :). 18 Haziran dönüş. 4 gün Londra, 2 gün Edinburg olarak düşünüyorum. Başlangıç için yeterli sanırım. Belki Eylül gibi kısmet olursa tekrar gidebilirim.
Ziyaretçi kartı için Londra da London Pass with Travel mükemmel bence. 87 £ a 51 yer ve tüm otobüs-metro ücretsiz sanırım. Ayrıntılı bilgi isteyen arkadaşlar
http://www.londonpass.com/prices.asp adresine bakabilirler. Hatta gitmeden buradan alınırsa %10 da indirim var. Gidince Londra Hyde Park yakınında bir ofisten teslim alınabiliyor.

Tren konususnda tavsiye ettiğin site güzel ama hala önce bulduğum fiyatın 2 katından fazla. Arayıp bulurum ama senden ricam tren için de bileti şimdiden alırsam daha uygun fiyatlı mı olur? Ne tavsiye edersin?

Peki elektronik ürünler konusunda fiyat olarak nasıl acaba? Yani Amerika çok ucuz ama Avrupa Türkiye den pahalı neredeyse. Londra nasıl? Dijital Fotoğraf mak. almayı düşünüyorum da.

Teşekkürler.

Londra Turu said...

Tekrar selam Murat,

LateRooms rezervasyonu bir cok defa kullandim, suana kadar hic iptalim olmadi ancak benim bildigim sadece kredi karti bilgilerini aliyor ancak cekim islemini otele vardiginda yapiyorlar. Gitmeden once sanirim booking tarihi degistirme sansin var yinede kesinlik acisindan satis sozlesmesini okumada fayda var. Rezervasyonu gitme tarihin kesin ise o tarihler arasinda yap derim ama son dakikaya kalcam dersen bu hem iyi hem kotu olabilir. Once kotuden basliyayim son gune biraktigin icin ya fiyatlar dahada artar yada hic biryerde yer bulamazsin yaz sezonu oldugu icin. Iyi tarafi ise bazen kisa sureli offer lara denk gelme sansin olur o zamanda cok daha ucuza alabilirsin ayni oteli. Son dakika otelleri icin "lastminute.com" bu siteyide tavsiye ederim :)

2-3 gun bence Edinburgh icin cok yeterli bir zaman. Ziyaretci karti tanimini ben onceki mesajda yanlis anlamisim sanirim :) sen travel karttan bahsetmissin. Evt senin dedigin gibi bir kart mevcut. Verdigim site yada baska bir site cok degistirmez fiyatlari 1-2 sterlin oynar sadece bu yaz tarifesi ve doluluk birde erken rezervasyon ile ilgili.

Ingiltere elektronik urunlerde maalesef pahali bunun sebebi GBP kullaniliyor olmasi ama bazen indirimli urunlerde gercekten Turkiye ile karsilastirinca cok ucuza gelebiliyor. Ornek verecek olursam Blackberry 9700 suan Ingiltere'de 360 GBP civari bu fiyat Turkiye'de sanirim 1250 TL'ler de. Arastirilirsa uygun urunler bulunabilir.

Umarim yardimci olmustur :)

Murat said...

Verdiğin bilgiler için tekrar sağol, çok yararlı oldu. Zaten hemen hemen her konuda tecrübeli kişilere danışmak gerekli bence. Seyahatime 2 hafta var, aklıma gelen sorular olursa tekrar danışırım. Hoşcakal.

Londra Turu said...

Rica ederim Murat, guzel bir tatil gecirmen dilegiyle :)

Murat said...

Tekrar merhaba, İngiltere gezime sayılı günler kaldı ve son hazırlıklarımı yapıyorum. Yine bazı hususlarda tecrübeli arkadaşlara sorularım olacaktı...

1- Londra dışında yine Londra ya yakın olan şehirlerden (trenle 1-2 saat örneğin) gidilmesini önerebileceğiniz ve içerisinde birçok gezilecek tarihi ve turistik mekan olan bir şehir var mı acaba? Yoksa, oralarda harcayacağınız zamanı son dk sına kadar Londra ya ayırmamı önerirsiniz:) (Edinburg vb hariç)?

2- Priz adaptörünü Londra da bulabileceğim bir shop vb var mı? Fiyatı tahmini ne kadardır? Ayrıca bizdeki 220V luk cihazları oradaki 240 V luk prizlerde kullanmak sorun olur mu? Gerçi bu cihaz max voltaj değerine göre değişir ama yine de denedinizi mi diye sorayım dedim.

Teşekkürler...



3- Gatwick

Murat said...

Merhaba. İngiltere de kullanılan prizler için adaptörü nereden almak daha uygun acaba? Havalimanı veya oradaki marketlerde olduğunu söylemişler ama alan arkadaşlar varsa nereden aldıklarını ve fiyatını da yazabilirler mi? Sanırım çok pahalı bir şey değil... Bir de yemek olarak İngiltere ye özel ve et içermeyen yemek olarak ne önerirsiniz?

Londra Turu said...

Merhaba Murat

Gezilecek yerler olarak ilk Greenwich e gidebilirsin normal otobusler gidiyor ayrica dilersen bot ile nehirdende gidebilirsin. Onun disinda Stonehenge vb. yerlerde cok uzak sayilmaz karar senin.

Priz adaptorunu Turkiye'den alabilirsin. Herhangi bir elektirikciye giderek Ingiliz tipi cevirici fis almak istiyorum dersen yardimci olacaklardir. Turkiye'deki elektornik cihazlari Ingiltere'de kullanmanin hic bir sakincasi yok.

Ingilizlere ozel yemek diye birsey yok :) geldiginde pizza, Meksika yemekleri, Hint yemekleri ve Turk yemeklerini bolca bulabilirsin. Damak zevkleri cok yakin bize. Ayrica et disinda tavuk ve balik alternatiflerine bakabilirsin :)

Murat said...

Bilgilendirme için sağol. Yolculuğumun son anına kadar verdiğin bilgiler bence çok yararlı olacak. Hoşcakal...

Londra Turu said...

Rica ederim Murat, biraz isine yaradiysa ne mutlu :)

Murat said...

Tekrar merhaba, güzel bir Londra gezisinden sonra yurda döndüm. Gidecek arkadaşlara bazı tavsiyelerde bulunurak forma biraz da biz katkı sağlayalım :)
1- Londra için eğer mümkünse en az 6 günlük bir süre ayırmanız iyi olur.
2- Bu 6 günlük sürede seyahat için Oyster Travelcard Zone 1-2, gezi yerlerine giriş için de London Pass 6 days alabilirsiniz.
3- Oteli mümkün olduğunca önceden ve mümkünse bir metro istasyonu yakınında ayarlamanız fiyat(genellikle) ve zaman kazancı bakımından yararlı olacaktır.
4- Gezilecek yerler kişiden kişiye değişmekle birlikte klasik yerlere ilaveten Greenwich i mutlaka gezmenizi tavsiye ederim. Ayrıca futbol merakı olanlar için Chelsea stadı gezisi, savaş, askerlik vb merakı olanlar için ise HMS Belfast müzesini gezmeyi öneririm. Tarihi savaş gemisini çok güzel bir şekilde müzeye dönüştürmüşler.
Şimdilik aklıma gelenler bu kadar, hoşcakalın...

GOZDE said...

Merhaba,
Verdiğiniz faydalı bilgiler için öncelikle teşekkür ederim..
Benim bi sorum olacak edinburgh'ta öğrenci yurdu ayarlayan güvenilir bir site biliyor musunuz?
teşekkürler şimdiden.

Londra Turu said...

Murat tesekkurler yardimlarin icin, tatilinin guzel gecmis olmasina sevindim :)

Gozde ben bu konuda tam yardimci olamayacagim ancak dilersen gumtree.com sitesini gezmeni oneririm.

Murat said...

Tekrar merhaba,
güzel bir Londra gezisinden sonra vize sürem bitmeden bu kez de Edinburg ve Londra gezisi için tekrar gitmeyi planlıyorum. Sizlere bu hususta danışmak istediğim bazı konular var;

1) Kasım ayının sonuna doğru 2-3 gün Edinburg, 1 gün de Londra da kalmayı düşünüyorum. Ancak Kasım ayının 2. yarısı bu 2 şehirde hava çok mu soğuk olur. Aslında netten baktım ama Kasım ayı ortalamalarına ulaşmama rağmen yine de giden ve orada yaşayan arkadaşların daha somut tavsiyelerde bulunabileceğini düşünüyorum... Yani o mevsimde orada gezmek mantıksız mı acaba?

2) Edinburg da kalınabilecek ve merkeze yakın bölgelerin adlarını belirtir misiniz lütfen?

Yardımlarınız için şimdidedn teşekkürler...

Londra Turu said...

Merhaba Murat,

Kalacak yer konusunda ilk yorumlara bakarsan orda ayrintili bir anlatim yapmistim. Edinburgh'ta oteller genelde tek bir bolgede toplanmislar ve merkeze yurume mesafesi, aslinda onlarda merkezde diyebiliriz, ancak bazilari biraz daha geride kaliyor bu yuzden onceki yorumlari okursan en yakin yeri bulman kolay olacaktir...

Hava ile ilgili soruna gelince Londra Edinburgh'a gore daha sicak, iklimi Karadeniz bolgesi gibi dusunebilirsin cok asiri soguk olmuyor suan Londra'da hava 15-20 derece arasi segrediyor ve tabi yagmur var Edinburgh bir kac derece daha soguk olur. Hava tahmin raporlarina cok inanmamani tavsiye ederim sen kalin ve yagmurdan etkilenmeyecek birseyler al yanina cok soguk olmayaktir hava tahmini 10 derece civari bir soguk ile karsilasacagini dusunuyorum...

Murat said...

Merhaba, Edinburg hakkında yazdıklarını okudum ve Princess street te bir otel belirledim kendime. Gidişte Londra üzerinden Edinburg a geçmeden önce 1 gün Londra da kalacağım. Daha önce earls Court civarında kaldım. Şimdi ise Paddington da kalsam acaba o bölge earls Court a göre daha mı iyi yoksa daha mı kötü? Ben biraz daha merkezi veya doğaya yakın bir yer ise Paddington da kalabilirim.
Diğer bir husus ise Cuma günü Edinburg a gideceğim ve dönüşü aynı hafta Pazar günü mü yoksa Pazartesi günü mü yapacağımı bilmiyorum. Yani Edinburg a 2 gün teyer mi? Yoksa Pazar gününü de orada geçirmemi mi tavsiye edersin? Eğer 3 gün gezilebilecek kadar doğal ve tarihi yerler çok ise 3 gün kalmayı isterim ama yok 2 gün yeter de artar dersen Pazar günü dönecek şekilde plan yapacağım. Bu 2 hususta cevabını bekliyorum. Teşekkürler.

Londra Turu said...

Tekrar merhaba Murat, Princess st. uygun olacaktir senin icin tam merkez diyebilirizyurume mesafesinde. Paddington otellerin oldugu bir bolge hilton gibi buyuk otellerin yani sira kucuk az odali otellerde mevcut. Sehir merkezine cok yakin paddington metrosu ile cok kise surede merkezde olursun ama bir kac hat degistirmen gerekli olur oxford street, covent garden, tottenham court road gibi yerlere gitmek icin cynku bu hat pembe hat eger tube map varsa bakabilirsin yada TFL web sitesinde tum ayrintilari gorursun. Otobusler var ancak ben oradan hic kullanmadim. Ama dedigim gibi bir cok otel orada yeraliyor. Paddington genel Londra gibi yesillik bir alan icinde buyuk oteller disindaki kucuk oteller cogunlukla agaclar icinde ama bazilarida cadde uzerindeler.

Edinburgh'a gelince ben her gittigimde 2 gun kaldim bana fazlasiyla yetti sehir cok buyuk bir sehir degil etrafi gezmem sehri gezerim diyorsan bence 2 dolu gun cok yeterli. Ama tabi yinede sen bilirsin. Pazar gunleri Londra ve Edinburgh turist istilasina ugradigi icin cok kalabalik olacaktir bunu unutmamani tavsiye ederim.

Londra ve Edinburgh bu siralar Turkiye'ye gore soguk buyuzden ustune kalin birseyler almayi unutma :)

. Londra icin 3 Gunluk Hava Raporu

. BBC Turkish Haberler

. Gunluk Basın Özeti - BBC Turkish